Papper är ett fantastiskt material som är användbart till många olika produkter. Tack vare att papper både är lätt och kan vikas och formas till många olika former, har det många användningsområden. Något som är särskilt vackert är papperslampor. Det finns många exempel – alltifrån klassiska klotlampor till svävande rislyktor.

Lampor med en skärm av papper ger ett väldigt behagligt ljus eftersom pappret både dämpar och sprider ljuset i skärmen samtidigt som det släpper igenom mycket ljus. Det är anledningen till att exempelvis rislampan ger en oslagbar stämning i all sin enkelhet. Papperslampor är ofta både billiga och enkla att sätta upp. Det finns dessutom oändligt många olika färger att välja mellan. En klassiker som har funnits på marknaden i många år är den stora runda rislampan som sitter på en stomme av metalltråd. Det finns även varianter med flera mindre pappersklot på en slinga. Det är en väldigt trevlig utebelysning att sätta upp exempelvis inför en fest i trädgården. En del papperslampor har också vikta detaljer som påminner lite om origami. De vanligaste är vikta som ett dragspel men det finns också de lampor som har mer avancerade vikningar. Papperslampor tillverkas av många olika typer av papper, exempelvis med synliga fibrer och olika tjocklekar.

Något som är bra att ha i åtanke är att papper är lättantändligt. Gamla papperslampor av okänd kvalitet kan börja brinna om du har otur. Därför är det bra om papperslampan har en ljuskälla som inte blir varm, förslagsvis en LED-lampa. Särskilt brandfarliga är de lyktor av rispapper med levande ljus som under de senare åren har blivit mer och mer populära på nyår och andra högtider. De är otroligt vackra men det är viktigt att ta ansvar och iaktta stor försiktighet.