Papperets spännande värld

Som många andra saker så härstammar även papper ifrån Kina. I Kina började man att tillverka den typen av papper som vi använder idag för många tusen år sedan. Man tror att det var cirka 100 år e. Kr. som de första moderna papperna skapades. Men man gjorde faktiskt en annan typ av papper långt innan dess. I det gamla Egypten, ungefär 3000 år f. Kr. gjorde man papyruspapper. Precis som namnet antyder tillverkades dessa ark av papyrusplantan. Innan egyptierna uppfann papyruspapperet så skrev man på djurhudar och träplankor. Ett fåtal av dessa skrifter lever kvar till idag, och man har faktiskt bland annat hittat ett gammalt papyrusark som vittnar om att Jesus faktiskt hade en fru. Papper är mer än bara ett vitt ark, det är fyllt med spännande historia.

 

Papper är bra för minnet
Idag ser våra pappersark ganska annorlunda ut än de för många tusen år sedan, men de är fortfarande väldigt viktiga. Trots att vi numera använder oss utav internet när vi läser och jobbar så har flera studier bevisat att man minns bättre när man läser på ett papper. Enligt en studie som gjordes i USA så lät man en grupp läsa nyheter i pappersform, medan den andra gruppen fick läsa samma nyheter fast på internet. Det visade sig att den gruppen som läst nyheter i pappersform kom ihåg mycket mer än den andra gruppen. Varför det är så här tros bero på att webben kan ha störande reklam. En annan teori är att när man läser på internet så har man i bakhuvudet att ”jag kan alltid söka upp denna information igen” och koncentrerar sig då mindre.Papperets spännande värld 22

 

Används till många saker
Precis som för många tusen år sedan så används papperet idag främst till skrifter, men det har faktiskt många andra användningsområden. Om du tar en titt i ditt eget hem så kommer du snabbt att få syn på papper, mer än i böcker. Ta tapeterna till exempel eller tavlor på väggarna – allt är gjort av en typ av papper. Det finns olika sorters papper, det vanligaste är ju det vita pappersarket i storleken A4 (den skrivarvänliga versionen), sedan finns det även handgjorda papper med en annan typ av struktur. Dessa kan vara väldigt fina att ge bort som presentkort eller andra saker. Hos Allaannonser kan du hitta massor av roliga saker med papper. Till exempel scrapbooking-böcker, pysselböcker med papper och även pappersställ och mycket mer.

 
 

About the author

More posts by