Papper och tapet har gått hand i hand lång tid tillbaka genom historien. De första papperstapeterna tillverkades redan på 1600-talet, men det dröjde innan intresset väcktes på allvar. Idag finns det mängder av papperstapeter att välja på. Här kommer lite tips på vad man kan tänka på, då man väljer papperstapeter.

Tapetsera med mönster

Att tapetsera med olika mönster är något som många är rädda för att ge sig in på. Men då begränsar man sig rejält, för det är en av de stora fördelarna med papperstapeter, nämligen alla kreativa mönster som går att skapa. Går man in på https://www.familjetapeter.se/ ser man genast vilket stort utbud som finns. Därifrån kan man även få tapetprover hemskickade, vilket kan vara bra om man vill prova olika mönster. Här är några råd och idéer för den som vill prova tapeter med lite annorlunda motiv:

  • Det kan vara en god idé att den färg som dominerar i rummet, återfinns i små detaljer på tapeten. Man kan på det här sättet få stora mönster på väggarna att kännas mer som en helhet med rummet.
  • Finns det väldigt många detaljer på tapeten, kan man även prova att bara tapetsera en halv vägg vilket kan ge en häftig effekt.
  • En riktigt vacker tapet kan vara värd sina pengar, då den lätt kan ersätta en tavla på väggen.

Hur man tapetserar med papperstapeter

Det viktigaste när man tapetserar väggar är förarbetet och att man har alla måtten klara för sig på förhand. All spackling och slipning bör vara gjord innan man sätter igång. Man kan utgå från det hörn i rummet, som är mest i blickfånget då man kommer in. Från detta hörn tapetserar man sedan i de båda riktningarna. Den första våden måste bli rak, för att det inte ska skilja för mycket med mönsterpassningen längre bort från hörnet. Att rita upp en lodrät linje att följa, som ligger 53 cm från hörnet är en god idé. När det kommer till limning finns det flera olika sätt att genomföra detta och man bör följa råden från tillverkaren. När tapeten sitter uppe ska man skära över den mot golvlisten för att få en snygg nederkant. Här är det viktigt att verktyget man använder är vasst, så att snittet blir rakt och snyggt. Man ska inte slarva med detta moment, eftersom inte ens den vackraste tapeten kan överglänsa en slarvig nederkant.