Papper används mestadels för att skriva på till vardags, men det finns många andra lite udda användningsområden för papper. Detta lättillgängliga material har många bra egenskaper och kan användas såväl på cykelturen som i den öppna spisen och i kylskåpet.

En av de stora fördelarna med papper är att det alltid finns tillgängligt. Det finns alltid någon tidning att ta tillvara på. Under cykeltävlingar som Tour de France har tidningspapper haft en oväntad men högst viktig roll genom historien. Tävlingscyklister har som regel väldigt lite kläder på sig för att minska luftmotståndet och hålla sig svala. De tunna kläderna kan dock bli lite väl svala när cyklisterna åker nerför berget i upp mot 100 kilometer i timmen. Det är en tradition att åskådarna vid toppen av berget räcker över en tidning till cyklisten, som stoppar den innanför tröjan. Pappret isolerar mot vinden och på så sätt kan de hålla sig varma under nedstigningen.

Tidningspapper är också oumbärligt vid många av hemmets göromål. En klassiker som fungerar bättre än den dyraste städtrasan är att putsa fönster med tidningspapper. Det får bort ränderna från rengöringsmedlet och lämnar glaset skinande, torrt och klart. Papper har även fler användningsområden i hemmet. Hushåll som har öppen spis behöver inte åka till pappersåtervinningen utan kan spara pappret för att göra upp eld med.

Papper har också en viktig roll vid förvaring av ost. Ostälskare vet att det är viktigt hur man förvarar ost så att den inte blir dålig eller tappar i smak. Plasten som omsluter osten i affären är allt som oftast inte optimal för förvaring av ost, utan många ostsorter mår bra av att slås in i papper. Det finns särskilda ostpapper med vaxad yta som låter osten andas samtidigt som det skyddar mot den yttre atmosfären.