Origami

Origami är en konstform som kommer från Japan och som handlar om att vika papper. Har du kanske sett en trana hopvikt av ett färgglatt pappersark någon gång? Eller har du själv vikt små askar av papper i skolan? Båda dessa exempel är varianter på några av de vanligaste origami-figurerna. Ofta utgår man från ett helt kvadratiskt ark papper som har en härlig färg eller ett uttrycksfullt mönster. Man kan vika origami i vilket pappeR som helst men det traditionella pappret heter washi och är lite mer följsamt än vanliga ark.

Över tusen år gammalt

Att vika origami är en gammal asiatisk tradition som började i Kina, men numera förknippas konstformen mest med Japan. På 600-talet kom konsten att vika papper till Japan och cirka tusen år senare fick den ett uppsving eftersom papper blev mer lättillgängligt. På 1600-talet blev pappersvikning något som alltfler ägnade sig åt, vilket gjorde att några blev experter och kom att ses som erkända konstnärer. Idag forskar man på om denna pappersvikning kan gå att förnya ytterligare, med hjälp av tekniska innovationer. grunden till ett elektriskt papper har utvecklats av forskare på Chalmers men det återstår att se om det går att göra en trana av detta.

Myter om figurerna

Den mest berömda origamifiguren är som sagt tranan, som på japanska heter orizuru. Den är förhållandevis lätt att lära sig och går att göra på under en minut om man har övat. Det finns ett asiatiskt ordspråk som säger att man ska vika en orizuru varje gång man är ledsen och lägga tranan i en burk. När man har vikt 100 stycken ska man öppna burken och släppa ut tranorna, vilket kommer göra att ens problem försvinner. Origami är en stor del av den japanska kulturen och hantverket har förfinats under årens lopp. Idag finns det konstnärer som arbetar heltid med att vika vackra figurer.

 
 

About the author

More posts by