Olika typer av papper

Papper är en produkt som vi kanske tar för givet i vardagen. Kanske glömmer man att allt papper som förbrukas kommer någonstans i från och att det ska också ta vägen någonstans när det förbrukats. Vi använder så många olika typer av papper i vardagen att det är lätt att tappa räkningen. Tidningar och annonser trycks på en typ av papper medan vi skriver och printar ut på ett annat. Att återvinna papper är något som nära nog alla stora företag och organisationer i Sverige idag lyckats implementera, och visst känns det självklart att lägga våra lästa tidningar i återvinningshögen? Ja, Sverige är bra på att sopsortera och ta hand om vårt avfall, men kanske papperet kan användas till annat innan du kastar det på högen? Vi vill ge förslag på kreativa sätt att använda tidningar och pappersark!

detail of wrapping paper in the stationery

detail of wrapping paper in the stationery

Återanvänd istället för att återvinna?

Är du kreativt lagt och vill göra något av dina sopor istället för att skicka dem vidare till återvinning? Att återanvända dina glas- och aluminiumburkar som krukor eller ljuslyktor är ett sätt att förlänga livscykeln för dem och samtidigt undvika att köpa nytt. Gammalt papper kan användas för att göra nytt, eget papper eller kanske till och med monteras till ett konstverk? Tidningar eller annonsblad kan limmas som dekoration på andra material och du kan blanda typsnitt och färger för att göra skyltar eller etiketter. Kanske testar du måleri Stockholm och vill lära dig sätta samman olika återanvända material för att skapa en annorlunda konst? Dina redan använda konsumtionsvaror kan få ett längre liv med ny stil när du skapar och är kreativ för egen maskin. Återanvänd istället för att återvinna så får du ut mer av dina prylar. Du behöver inte köpa nytt lika ofta och du gör dessutom naturen en tjänst.

alstermo-bruk2.se

Göra ditt eget papper?

Sedan mitten av 1800-talet har konsten att tillverka sitt eget papper för hand blivit mer och mer sällsynt. Idag är i princip all papperstillverkning maskinell och de som tillverkar sitt eget papper gör så som kuriosa eller konst. Papperet blir mycket vackert och hållbart när man tillverkar det för hand, även om processen kan kännas krånglig. Råvaran för papperstillverkning är pappersmassa. Detta kan du själv göra genom att lägga tidningspapper i blöt. Efter att papperet löst upp sig behöver du bara mixa massan och sedan låta den torka i en träram med ett finmaskigt nät. Blandar du papper av olika färger kommer ditt nya papper att bli personligt och vackert. Du kan också tillsätta blommor eller andra dekorationer under tiden du låter papperet torka. På internet hittar du mängder av hjälpsamma videor som visar dig en detaljerad tillverkningsprocess. Tillverka ditt eget papper för konst eller poesi, som inredningsdekoration eller för en personlig present.

 
 

About the author

More posts by