Papper fanns redan i det forna Egypten men tillverkades då av papyrus. Papper räknas som ett av de mest använda materialen världen över. Det används i stort sett inom alla yrken, av privatpersoner och företag. Trots den ökade digitaliseringen behöver vi fortfarande papper att skriva på, eller till andra typer av användningsområden.
Papper och dess användningsområden
Papper använder vi dagligen i vår vardag. Det kan vara allt från att anteckningar, till att använda toalett- eller hushållspapper vid daglig hygien och rengöring. Inom konsten och litteraturen har vi både böcker och material att läsa eller rita på tack vare papper. I en allt mer utsatt värld försöker vi idag spara på miljön och använda oss av återvunnet papper. Många företag använder sig av pappersåtervinning och med noggranna källsorteringar. Att sortera papper är både klimatsmart och en del av en hållbar utveckling för framtiden. Som privatperson kan man vinna mycket på att välja att anlita företag som bryr sig om miljön. Det handlar inte bara om papperstillverkning utan även andra material. Behöver man klimatsmarta tjänster och till exempel renovera sitt tak, kan man med stor fördel anlita professionella plåtslagare i Sollentuna som både värnar om miljön och kan ge unika tjänster med hållbara resultat!
Papprets spännande historia
Papyrus, som var papprets föregångare, skapades redan 3000 år f.Kr. Då odlade man papyrus vid Nilens delta och man tillverkade ark genom att pressa ihop tunna remsor och låta dessa torka. Papyrus använde man både till att skriva på samt måla bilder. Långt senare i historien, cirka år 105 e.Kr, introducerade den kinesiske tjänstemannen Cai Lun, sin nya uppfinning av papper. På den tiden blandade man hampfiber med bark och vatten och lät det sedan torka. Kineserna likväl som de forna Egyptierna, var mycket hemliga med sina recept. Det var först på 600-talet som kunskaperna spred sig till Japan via Korea. På 700-talet fick araberna tag på kunskapen genom tillfångatagna kineser. Sedan dess har pappret utvecklats allt mer både i metod och utformning.
Kunskapen om papperstillverkning spred sig till Europa först under 1300-talet och då hade även boktryckarkonsten börjat att ta fart i Europa. På 1800-talet brukade man senare använda sig av ett material kallat lump. Detta var rester som slammat upp från våta textilier. Tysken Friedrich Gottlob Keller fick en idé efter att ha betraktat ett getingbo. Han såg hur getingarna tuggade träfibrer och formade boet med sitt saliv. Genom denna unika upptäckt skapade Friedrich Gottlob Keller mellan åren 1836-1845 den så kallade slipstolen. Denna metod var slipstenar som med vatten skapade pappersmassa. Papper tillverkades för hand fram till mitten av 1800-talet. Tiden efter detta började hela pappersindustrin att växa. Papper har hjälpt oss att sätta unik pränt på historien med alla de viktiga och unika skrifter som har skapats. Vår värld blir allt mer digital, men en penna och papper kan man alltid känna sig trygg med att ha i alla avseenden.